Monday, May 7, 2012

Citer di Penang

Sejak dua menjak ni..aura M datang smula daa. klo p kojer.. ok jer.. kalo dok rumah ok jugak..tapi kalo ngadap PC nak karang2 ni.. emm.. ntah arr.. kugagahikan jua arr.. blog ni ku citer sekadar luahan cita & cintaku pada keluarga, pada teman-temanku mahupun tentang alam.. bukan utk meriakkan diri apa lagi mencari kekurangan org lain.. cerita dari hati.. hehe.. (berkias la plak..)


Dlm 3 minggu yang dilalui, ada duka ada juga duka.. namun sebagai seorang islam, tentunya pegangan utamaku ialah AlQuran & Al Sunnah.. kalo setakat rukun negara tu.. emm.. no 100 arr..
Islam itu Benar..rezeki, jodoh, ajal, maut smuanya datang dari Allah.. bukannya dari Rukun Negara kan.. hehe.. so fikir2kanlah..( maaf, aku tak teruja ngan politik2 semasa..)

Alhamdulillah, kami di TM dapat bonus..so biase arr masing2 bonus tu ambe cuti panjang utk bercuti dgn keluarga..kalo tahun lps di Terengganu.. tahun ni di Perak plak.. oleh kerana Abahku tiada keter, so kami sepakat bawa abah mak jalan2 ke Pulau Pinang.. ingatkan nak menginap di TM Resort kat Tg Bungah utk 2 hari.. tapi atas permintaan ayahku, kami hanya setengah hari jer di sana.. emm.. abahku ni masih lagi tringatkan kojer.. tapi utk tidak menghampakan, kami pergi ke Bukit Bendera.. hooyay..hooyay.. naik keterapi elektrik.. pehh.. ramai bangat..almaklumlah cuti 1 May..dah tentunya orang berpusu-pusu ke sana..




Lupa plak nak habaq.. kalau bawa IC, murah jer.. RM8 utk dewasa dan yang kanak2 RM4.. tapi org2 international ramai jugak.. dari Indon, Myamar.. emm Bangla..harga diorg dlm RM40 hinggit..(eloklah tu, diorg datang M'sia.. bawa balik duit banyak arr..)

Di atas sana kami jalan2 naik keter kecik..( ala keter yg slalu kat padang golf tu..) satu keter 30 hinggit..oleh kerana ramai rakyat jelata..kami ambe 2 keter.. sambil2 menghirup udara yang nyaman.. drebar tu citer arr serba sedikit sejarah Bukit Bendera.. Wow! I like.. kalo bab2 sejarah, ni mmg aku suka..kalo nak baca buku ntah bila2 kan.. bagus arr drebar ni..anak2 pun suka.. abah & mak plak kelihatan malu2..sebab mereka berdua seperti'loving couple'..hasbenku.? emm.. asyk ambe gambo jer..

Dah namanya orang dewasa.. bab2 letih ni sekejap jer datang.. so my hubby trus bawa kami ke tempat penginapan..ntah mcm mana GPS yg di set tu.. kami tersalah jalan.. emm.. jumpa Ibusawat Telekom arr.. ish.. angin jap.. tapi angin yang ayu2 gitu hehe..akhirnya tempat yang di tuju telah tiba.. check in.. emm.. berehat jap.. tapi anak2ku & adik2 dah tak sabar.. diorg trus menunaikan hajat yg dipendam.."kak, kami trun ekk..panas arr.. nak rendamkan badan jap." Izzati bersuara. Aku hanya tersenyum sambil memandang suamiku yang dah terbongkang tidur nun di hujung berenda.."ish..ish..jaga diri baik2, tengokkan diorg sekali ek.." aku berpesan Izzati & Iskandar.

Abah & mak plak berehat kat bilik sebelah. Suaiku plak dah ZZzzz. Gue? emm cannot tidur arr, lapar tahap gaban.. almaklumlah dah berdua..hehe.. so ku santap nasi lemak yang dibeli kat pekan Karai pagi tadi.. emm sedapnya..harga hanya sembilan kupang.. tapi MasyaAllah.. sedappp...lps tu plak makan plak kundas.. ( korang tau ke kueh aper tu.. hohoho..ada lar.. smuanya di Pekan Karai tau kalo nak cari arr )


Selesai solat Asar, aku dan suami sempatlah pegi pekan Georgetown..nak cari pizza hut emm.. bandar yang penuh dengan keter. amat2 lah tak best.. traffic light ada arr dekat2 7-8.. menyebabkan perjalanan mengambil masa hanmpir1 jam.. walhal takde la jauh mana.. Seperti biasa, kami redha..hehe.. tersenyum. Nyarislah anak2 tak ikut sekali. Diorang tengah kusyuk berenang di kolam renang. Emm.. nyaris juga perjalanan balik hanya mengambil masa 15 minit jer.. :)


Lewat maghrib, aku mula memesan nasi goreng special & nasi goreng kampung. ala..sessi makan malam la plak.. hehe.selesai Isyak, kami mula bersiap utk pulang.. walaupun berat hati, namun itu permintaan abah.. so kami ikutkan ajer.. Singgah jap kat depan IPD Penang.. cari jeruk2 untuk di bawa pulang..( emm.. ada orang pesan, jenuh pusing2 KOMTAR tau..), kami tiba di kampung jam 1.20 pagi..Maaf, kawan2, saya tak bli cenderamata utk di bawa pulang..

Bagiku, JJCM ni walaupun tak lama.. tapi best jugak, sebab dapat spend time with my family..adik2 yang lain tak dapat nak ikut kerana komitmen kerja & belajar. Kami ni plak dah dekat2 5 bulan tak balik kampung.. so ini sahaja yang ada..Alhamdulillah.. Alhamdulillah..thanks to Allah!

2 comments:

Hannaz Haney said...

Alhamdulilah.. rezeki kau gie jalan2 TELAN ANGIN.. bulan depan turn aku pulak ... kih3x.. tapi jgn ditanya ke mana.. bawa diri.. huk3x.. yang pasti penang telah kutawan selama 3 hari 2 mlm... satu pulau aku pusing...

Impian Serikandi said...

Dear Hanna..
Bila dah berkeluarga ni, nak jalan2 pun payah krn komitment kojer..kesian kat anak2 & mak ayah di kg sbb menunggu kepulangan kami..
Mcm ko ni.. best, sbb bleh slalu jln2.. apa lagi masih tinggal dgn keluarga.. jelesnyer..

P/s: jalan2 cari makna kehidupan..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...