Tuesday, January 31, 2012

~ Bacaan Alquran dr Qariah Malaysia~

video

~ Tak boleh arr~


Dah 3 malam tak bleh nk tido awal.. smua ni gara2 kawad kelmarin. Punyer arr teruja nak berkawad, sampai nak tido pun tak bleh.. tak sabar-sabar nak tunggu hari esoknya.. hehe.. dan kini hari Perbarisan pun selesai.. tapi mata cannot sleep arr..

Pagi tadi sampai lewat 6 minit.. so kad kojer merah.. fuhh.. tertido & terbabas.. bangun pun lewat.. tambahan plak hari ni hari isnin.. so berduyun-dyun ar keter masuk KL.. nyaris ar bos ada seminar kat Hotel Istana.. so takde ar suara dia memanggil-manggilku utk berbincang.. aman jap. :) tapi petang tadi bos masuk jugak.. so sesi soal jawab ader arr..bleh mamai dpn bos tu.. ish.. cheyah..cheyah.. wake up!

Malam ni pun cannot sleep..dtambah lagi alunan muzik mercun kat belakang rumah ni.. waduh.. raye lagi ke kak..k, jom kita ngaji jap arr.. assalammualakum!

Sunday, January 29, 2012

~ Rumah Idaman~

rumah lama.. cantikkan..( diambil kt google ..hehe..)

Teringin plak nak dirikan rumah tradisional macam di atas. Tapi macam tak boleh jer. hehe.. org kat bandor ni dok sibuk nak buat rumah dua tiga lapis.. tapi hambo trngin rumah yang biase2 jer.. bagi keme, umah kat atas ni btul2 klasik. Rumah opah keme ader rr sikit2 mcm dia atas tapi cantik sikit arr. Dah namanya rumah lama.. sekarang ni rumah tu pun dah takde :(.

Kalo hasben keme arkitek.. pasti akan ku suruh di design utk rumah kami.. hehe.. tapi tu arr tanah skrg ni mahal ooo.. Abahku di kampung memberi cadangan kepada kami membina rumah di sana, emm..

kk.. berhenti mengelamun jap. nak beradu dolu.. esok nak kojer.. to be continue ! Assalamualaikum..

~ Perbarisan di Hari Wilayah di Dataran Merdeka ~

Hari ni buat pertama kali join dengan geng2 TM masuk perbarisan sempena Hari Wilayah 2012 yg telah diadakan di Dataran Merdeka KL. Awal2 pagi dah bangun.. sebelum suboh tu.
Walaupun begitu, tahniah pada semua teman kerana TM dapat tempat ke-3 bagi perbarisan tersebut. Ada lebih 10 GLC yang bertanding. Kami hanya berlatih seminggu jer...

Yang menang ialah Prasarana Negara dan kedua Bank Rakyat. Diorg cakap kami kalah sebab pakaian je.. yea ar diorg siap bawa payung & menari-nari didepan pentas. memang arr lain dari yang lain. Bank Rakyat plak siap berjambul ayam kat kepala.( 3 bulan diorg berlatih tu..) walhal TM biase2 jer. last minutes..
sponsor pun takde banyak.

PM & isteri pun turut serta ke majlis tersebut. Mcm biase arr, PM memberi kata2 aluan & becerita pasal pembangunan di Wlayah Persekutuan & Labuan.

Apapun, memang best arr. Pastinya kenangan ini tak dpt dilupakan..sebabnya jadi "Cinderella"..
(tak perlu kata apa-apa.. senyum ). k..gud nite!

Friday, January 27, 2012

~ Jagung Sagat & Assessment~

sejak pindah kojer kat KL ni.. slalunyer p lunch kat kantin kat Bursa Saham. Dan antara minuman kesukaanku ialah Jagung Sagat... sedap oo.. nama lainnya ABJ. Dalam batuk2 tu mmg itu yg diminum. hehe..

Dalam pada itu, assessment telah pun selamat di buat. Alhamdulillah, tapi tak tahulah keputusannya. Usaha telah dilakukan, sekarang ni tawakal padaNya. Ameen!

k, nak sambung kojer. dah dekat pkl 2 ni..

~UNME -product TM~

Kuasa chatting ni suatu ketika dahulu yg paling popular ialah MIRC..hehe. lps tu kluar arr mcm2 yahoo, gmail, twitter..mcm2 arr.

Kat TM pun ada chatting..tapi hanya bleh di access kalo staff TM ajer yang di kenali sbg UNME. walaupun ianya mcm skima sikit tapi ianya amat membantu kami sekiranya kami nak berhubung dgn staff lain. Kalo email tu..kena la ayat2 formal kan. Kat UNMe..gunakan ayat2 santai jer..hehe. tapi tak ramai lagi yg install benda ni..

Ini juga adalah produk dr Telekom Research & Development..hehe.. rindunyer!

Thursday, January 26, 2012

~ Latihan Kawad..ala2 tentera ~


Ni gambo masa p latihan kawad kelmarin sempena Hari Perbarisan sempena Hari Wilayah. Kami smua berlatih di TM Exc Bdr Tun Razak. Muka dah gelap doh.. berjemur panas..tapi yang best tu.. berat badan dari 58kg turun ke 54kg.

Masa mula2 tu, malu2 jugak arr, sebab majoritinya lelaki. Tapi dah lama sikit.. ok.


p/s: dah namanya anak tentera.. InsyaAllah berkawad tu dah jadi biase arr.. :).

Wednesday, January 25, 2012

~ Carta hatiku ~


Assalamualaikum..
Bertemu kembali kita ek.. wah..wah..wah..
malas btul nk update blog ni.. bz bebenor ngan kehidupan semasa..ni blum lgi bab belajor.. baru bab2 semasa jer..
apa2 pun syukur Alhamdulillah..dengan rahmat kasih sayangNya pada kita smua kan..:)

Berikut adalah list2 citer..carta hatiku di bulan purnama.. ngeh..ngeh..
bulan januari arr..


- bz ngn MAPS.. setelah bersemuka ngn bos.. tolak campur smua..prestasiku adalah 84.5%.. Alhamdulillah, terima kasih En Saiful.... bos dok hint2..kalo bleh tahun ni masuk Musabaqah Alquran kat TM...( ish.. kes naya ni.. ni ayat2 perli ke ayat2 aper tu.. tengok arr.. wait n see arr)

-bz ngan assessment ~ Alhamdulillah.. terpilih nak naik gred.. tapi kena buat assessment online plak.. tak buat lagi ni..tgk arr, nak buat sama2 ngan bos arr jumaat ni. Andai kata berjaya, gaji n gred ku naik arr.. hooyey..hooyey..

-bz ngan anak2 ku & anak2 didikku ~
Disebabkan anak2 murid dah makin ramai.. so kelas mengaji berjalan seperti yang dirancangkan...penat tapi best.. best sangat..tak tergambar rasa gumbiraku mengisi masa bersama mereka. Malam jumaat yang lalu, kami smua membaca bersama surah Yassin beramai-ramai..tampaknya ianya acara mingguan kami :) Semoga Allah merahmati kita smua!

- bz ngan kawad ~ tak perlu kata apa2 yea.. hehe..

- sedih dan tercalar sikit.. hati yng lara~ keter diguris oleh van sewaktu pulang dr tempat kojer.. keter best lagi..tapi tuan punya rasa 'tak best arr'.

~ emm.. dah daftar kat Open University..so pengajian akan bermula insyaAllah Feb ni..

~ bersama kak Ana & Kak Min menziarahi Dr Rozanna di HUKM. Beliau yg juga isteri kepada ex-bos HR kat TMR&D En Hassim Sani telah pun meninggal dunia pada 16 Januari yang lalu.
Al Fatihah buat beliau & salam taziah buat En Hassim seisi keluarga.

~ Baru pulang dari kampung~
Kami sekeluarga telah pulang ke Terengganu bag menziarahi keluarga. Kali terakhir pulang- masa Aidilfitri yang lalu. Cuti singkat jer sebab anak2 tak cuti panjang.

penat tu penat arr.. tapi best sangat..sebab masa sebulan ni memang penuh dengan aktiviti bersama keluarga.
Selalunya bulan Januari..memang takde lain arr.. Audit.. Audit.. kini tidak lagi.. hohoho...

buat temanku 'Hanna'..jgnlah bersedih.. nanti calling2 kita ek...

my best friend Rona.. toche2.. sebab dok ingatkan kita malam ni ada citer Mann.. hehe..

k..time to sleep.. esok sblm subuh dah nak gerak.. Semoga Allah merahmati kita smua!
i love you!

Sunday, January 8, 2012

~ Tua mengejar kita~

Kenangan bersama adikku si Wani & Jieha di Bukit Merah, Taiping.. masa ni kami smua on the way nak p Taman Orang Utan menaiki bot ..
10 tahun yang lalu~ diorg ni kecil2 jer.. siap jaga anak2 ku tatkala cuti sekolah. Pejam celik..pejam celik dah besar mereka ni..dah sama baya jer ngan kakak nyer.. hehe.. apa maknanya tu?

Saturday, January 7, 2012

~ Kesah semasa ~

Terasa rindu plk nak mengarang.Tapi biase arr, tak terer arr. Tapi bila nak mengarang..berjela-jela panjangnya. tampaknya tahun ni tak slalu kot nak tulis2 kat blog ni..sekali-sekala ajer arr..lmaklumlah statusku akan berubah..InsyaAllah...

Hari khamis yang lalu MC~Sememangnya dah 3-4 hari tak sihat ( demam dan batuk) tapi hari rabu yang lalu memang tak larat sesangat. Minum air banyak2 pun tak ok jugak.. Apa lagi bekalan ubat yang diberikan Doktor pun tak layan jugak.. ni btul2 panahan di awal tahun. takpe2, Allah mengujiku..cuci dosa2 kecilku..kan :)

Dan hari Jumaat malam sabtu, seperti hari-hari sebelumnya ada Kelas Mengaji dengan anak2 murid seramai 12 orang. Tapi malam ni bertambah lagi 3 orang menjadikan semuanya 15 orang. Kalau ikutkan, nak tolak jer permintaan mak2 mereka yang turut datang ke rumahku. Tapi bila memikirkan harapan mereka ..akurkan sahaja.

Moga2 Allah mempermudahkan urusanku dalam mendidik anak-anak didikku ini. Dan kerana itu juga,sesi mengaji terpaksa di bahagi 2 bagi memudahkan pengajian berjalan lancar ( anak2 ni kalo dah jumpa.. macam2 disembangnya..main)

Lupa plak nak habaq..sejak 10 bulan yang lalu~ anakku si Hafiz dah mula bergul dengan anak2 jiran. Beliau juga turut bermain bersama Haziq, Aleesya & Akil. Tambahan plak dengan kehadiran si Alia ( anak buah Ita) yang menjadi sahabat baik dengan Diena & Aishah. Mereka juga antara pelajar2 tetap sesi pengajian di rumahku.. Alhamdulillah.. Alhadulillah..

k.. to be continue ek..:)

nota kaki :
nanti kita masukkan gambo2 diorg ek..:)

Tuesday, January 3, 2012

~ Doa~

Tetiba jer teringatkan serangkap DOA.
Dolu2 kalo ada perhimpunan di SMRPK di Kuala Kangsar, memang inilah doa yang dibaca olehku. Ianya diberikan oleh Ustazah Nur Izzati bagi mengetuai perhimpunan sekolah pada hari tersebut. (Sekali dua tu bawa teks.. tapi bila dah lama2.. dah ingat..Alhamdulillah.)

“Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut basah mengingati dan menyebut namaMu. Hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu. Serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu.

Ya Allah kurniakanlah kami iman yang sempurna, hati yang khusyuk, ilmu yang berguna dan keyakinan yang benar-benar mantap.

Ya Allah kurniakalah kami deen (cara hidup) yang jitu dan unggul, selamat dari segala mara bahaya dan petaka.

Kami mohon ya Allah kecukupan yang tidak sampai kami terpaksa meminta jasa orang lain. Berikanlah kami ya Allah , iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau. Kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa saja yang bersama-sama kami.

Jangan ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, walau hanya sekelip mata atau kadar masa lebih singkat dari itu.

Wahai Tuhan yang paling mudah dan cepat memperkenankan, kabulkanlah doa kami”.

Nota kaki:-

mengembalikan nostalgia zaman persekolahanku.. :) untuk anak2ku, selamat kembali ke sekolah...

Sunday, January 1, 2012

~Tahun 2012 ~


Alhamdulillah.. dengan izinNya kita dapat bersua lagi.. ya bedi-bedu.. :)
suara ceria..bersyukur kehadrat Ilahi.. semua yang berlaku telah direncanakan sejak azali lagi. Alhamdulillah juga sebahagian impian tahun lalu telah pun dapat dikecapi... btul arr.. HIDUP ini kena pasang niat yang BAIK..berusaha & tawakal padaNya.

Bukankah Allah pernah berfirman:-
“Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah, “Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada- Nya aku bertawakal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy yang agung”. (TMQ. at-Taubah [9]: 129)

Hari ni bermula-lah tahun 2012. Maka dengan itu, secara automatiknya umur kita semua tambah satu lagi( walaupun besday lambat lagi..). Begitu arr.. lagi banyak nombor, lagi arr berkira-kira akan amalan yang telah dilakukan. Hitung dosa hitung pahala..

Tampaknya tahun ni perlu bekerja keras lagi untuk mencapai kejayaan.
Antaranya melanjutan pengajian ke IPT disamping meneruskan pengajian Alquran bersama anak-anak didikku yang kini dah mencapai 12 orang. :)..memang meriah rumahku sekarang ini.

Moga2 hari-hari yang bakal kami lalui dengan tenang. Ya Allah!berikan kekuatan pada hati-hati kami. Dan biarkanlah ianya bersandarkan keimanan dan kesabaran. Ameen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...