Tuesday, June 28, 2011

~ Lelaki Botak ~

emm.. kisah botak Chin.. bukan.. bukan.. kisah Mawi.. pun bukan.. hahaha.. namun kisah ni hanya kisah hidup suatu golongan.. hahaha... tak moh la citer.. kang jadi propaganda.. fatomorgana.. haha.. smua bukan.. yg penting siapa pun kita.. jgnlah angkuh, kita hanya manusia biasa..


ok.. berikut adalah cerita pasal orang botak ek..

Tahukah anda bahawa keguguran rambut akan berlaku antara 50 hingga 100 helai sehari dikategorikan sebagai normal. Tetapi jika ia gugur lebih daripada itu, anda perlu beri perhatian yang serius.

Keguguran rambut yang tidak dirawat akan menjadi serius sehingga menyebabkan kepala menjadi botak selama-nya.


Masalah paling biasa berlaku apabila akar rambut mula menyusut menyebabkan proses pertumbuhan rambut terbantut dan menjadi lemah yang akhirnya rambut akan gugur sendiri.

Faktor paling utama ialah tekanan. Kebanyakan individu yang terlalu kuat bekerja sehingga mengalami tekanan adalah berisiko mengalami keguguran rambut. Jika tidak ditangani dengan baik ia akan menjadi permulaan kepada masalah kehilangan rambut.

Ini adalah hasil tindak balas hormon di dalam badan. Hormon utama yang mempengaruhi proses ini ialah dihidroksitestoster-on (DHT) iaitu hormon dalam kelas androgen yang mengganggu sistem endokrin yang mampu menggugurkan rambut.


Oleh itu elakkan dari tekanan semasa berkerja. Mungkin anda tidak merasai kesannya dalam jangka masa singkat tetapi lihatlah apa yang akan berlaku nanti setelah beberapa bulan..

Adios~~~~


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...